Opplev Jærmalarane

Opplev det Jærmalarane gjorde til kunst

Namnet Jærmalar er brukt om kunstnarar som var kjende for sin produksjon frå Jæren. Dei var den norske versjonen av Skagenkunstnarane, og kom til Jæren mot slutten av 1800-talet for å måla det jærske lyset og spesielle landskapet. Fram til Jærmalarane vart opptekne av området, var Jæren nærast ein kvit flekk på kartet. Eit forblese, trelaust og flatt land med mørke myrar og brune lyngheier.

«Jærmalarane» er eit samarbeidsprosjekt mellom lokale reiselivsaktørar og kulturaktørar for å utvikla Jæren som reisemål. Kartet som du finn lengre ned på sida viser kor fleire av dei mest kjende motiva til Jærmalarane er henta frå.

«Slåttonn på Kvalbein», 1884. Kitty Kielland. Foto © O. Væring Eftf AS. 

«Stranding på Jæren», 1881. Nicolai Ulfsten. Foto © O. Væring Eftf AS. 

Sjå det verkelege Jæren

Frå Tungenes i nord strekker det flate jærlandskapet seg mot sør til det møter knausane mellom Ogna og Sirevåg. Her fann Jærmalarane motiva som har gjort Jærmåleriet til ein eigen kategori i norsk kunst. Jæren hadde ein annan natur enn den som tidlegare hadde prega norsk landskapsmåleri. I tråd med framveksten av naturalismen som retning i kunsten, vart det viktigare å måla det sanne enn det vakre. Då vart den mindre prangande naturen på Jæren ein godt egna motsats til dei store skog- og fjellandskapa andre stader i landet.

Landskapsmålarane vart opptekne av å formidla lyset og fargane i naturen slik dei eigentleg var heller enn å skapa vakre klisjear. Det gjer og at kunstverka gir eit godt innblikk i korleis Jæren var for godt 100 år sidan.

Ferdselsregler

  1. Hald hunden i band heile året.
  2. Ikkje forstyrr fuglar og beitande dyr.
  3. Ta med søppel og hundeposen heim.
  4. Nyt blomane, dei trivst best der dei står.
  5. Ta omsyn og følg merka sti.
  6. Respekter private veger og innmark.

Finn motiva og lag dine eigne bilete

Skriv ut kartet og oppsøk dei ulike stadane Jærmalarane brukte til inspirasjon for bileta sine. Klypp eit hol i ramma, og sjå om du finn dei same motiva som er på bileta.

Kanskje vert du inspirert på same måten som dei blei?

galleri

Kjende kunstverk frå dei klassiske Jærmalarane

Foto © O. Væring Eftf AS. 

Følg oss på Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Hva er Rogalands mat- og drikkekulturelle særpreg?

I går deltok vi på workshop med Marit Strand i Stiftelsen Norsk Mat i regi av Lena Nøstdahl i Eventify AS. Har Jæren noen produkter, merkevarer eller råvarer som trenger beskyttelse og annerkjennelse? Bør Jæren ha en egen geografisk lokal matarvbetegnelse? Vi mener klart ja og ja! Jæren har per dags dato ingen godkjente produkter under denne matmerkordningen. Men skal vi klare dette, så må vi fortsette å samarbeide og bygge merkevaren sammen. Hvilke produkter mener du har potensiale til å representere Jæren her? ... Vis merVis mindre

Hva er Rogalands mat- og drikkekulturelle særpreg? 

I går deltok vi på workshop med Marit Strand i Stiftelsen Norsk Mat i regi av Lena Nøstdahl i Eventify AS. 

Har Jæren noen produkter, merkevarer eller råvarer som trenger beskyttelse og annerkjennelse? Bør Jæren ha en egen geografisk lokal matarvbetegnelse? 

Vi mener klart ja og ja! 

Jæren har per dags dato ingen godkjente produkter under denne matmerkordningen. Men skal vi klare dette, så må vi fortsette å samarbeide og bygge merkevaren sammen. 

Hvilke produkter mener du har potensiale til å representere Jæren her?

Welcome to Bryne!

I går hadde vi første av mange guidede turer til Bryne det kommende halve året! MS Iona la til kai i Stavanger klokken 05:47, 5 timer senere ankom 36 britiske cruiseturister Bryne for å besøke Bryne Stadion og se på hyllestene i Bryne sentrum. Sammen med Bryne FK og GuideCompaniet har vi laget et opplegg som frakter cruiseturister med Go-Ahead Norge fra Stavanger til Bryne for å gå i fotsporene til Erling Braut Haaland. De får besøke garderoben, banene og skyte på de samme målene som Erling har scoret på i Jærhallen. De får servert lokale spesialiteter og oppleve en autentisk "Bryne FK Stadium Tour" som ble omtalt som "once in a lifetime experience" og "a stadium with soul" av gårsdagens besøkende. Allerede i 2022 startet Opplev Jæren med å utforske mulighetene for cruiseturister på Jæren og i fjor ble det tydelig at Bryne var et attraktivt reisemål for mange typer reisende. I løpet av 2023 ble det laget både markedsføring og testturer for Haaland Safari, Chasing Haaland og Welcome to Haaland-land. Les mer om den første turen i Aftenbladet:www.aftenbladet.no/sport/i/O8RAOw/giselle-12-reiste-fraa-england-for-haaland-tur-paa-bryneVisit Region Stavanger Visit Norway Fjord NorwayFoto: Jarle Aasland, Aftenbladet. ... Vis merVis mindre

Welcome to Bryne!

I går hadde vi første av mange guidede turer til Bryne det kommende halve året! MS Iona la til kai i Stavanger klokken 05:47, 5 timer senere ankom 36 britiske cruiseturister Bryne for å besøke Bryne Stadion og se på hyllestene i Bryne sentrum. 

Sammen med Bryne FK og GuideCompaniet har vi laget et opplegg som frakter cruiseturister med Go-Ahead Norge fra Stavanger til Bryne for å gå i fotsporene til Erling Braut Haaland. De får besøke garderoben, banene og skyte på de samme målene som Erling har scoret på i Jærhallen. De får servert lokale spesialiteter og oppleve en autentisk Bryne FK Stadium Tour som ble omtalt som once in a lifetime experience og a stadium with soul av gårsdagens besøkende. 

Allerede i 2022 startet Opplev Jæren med å utforske mulighetene for cruiseturister på Jæren og i fjor ble det tydelig at Bryne var et attraktivt reisemål for mange typer reisende. I løpet av 2023 ble det laget både markedsføring og testturer for Haaland Safari, Chasing Haaland og Welcome to Haaland-land.  

Les mer om den første turen i Aftenbladet:
https://www.aftenbladet.no/sport/i/O8RAOw/giselle-12-reiste-fraa-england-for-haaland-tur-paa-bryne

Visit Region Stavanger Visit Norway Fjord Norway

Foto: Jarle Aasland, Aftenbladet.

2 CommentsKommentér på Facebook

Flott, stå på, me trenge Opplev Jæren 😀👍🏻

Kult! Well done Frode Hagerup Jr & Di!

Merkevaren Jæren er i godt selskap med Heinz Tomato Ketchup, KFC og Pizzahut når Visit Norway og Screen Story er nominert til The Webby Awards for kampanjen som ble laget om Haaland-land.

Inn og stem her: vote.webbyawards.com/PublicVoting#/2024/advertising-media-pr/pr-campaigns/real-time-response📸 Magnus H. Wathne ... Vis merVis mindre

Merkevaren Jæren er i godt selskap med Heinz Tomato Ketchup, KFC og Pizzahut når Visit Norway og Screen Story er nominert til The Webby Awards for kampanjen som ble laget om Haaland-land. 

Inn og stem her: 

https://vote.webbyawards.com/PublicVoting#/2024/advertising-media-pr/pr-campaigns/real-time-response

📸 Magnus H. Wathne

BOREkraftig helårsturisme var temaet på samlingen vi hadde på Boretunet i går.

Målet vårt er å gjøre Bore til en bærekraftig helårsdestinasjon for vind- og vannsport. Bore er en uslepen diamant med enormt potensiale og vi skal skape dette gjennom samarbeid. Ved å bygge videre på viben som er på Bore vil vi tilby aktive naturopplevelser for alle nivå. Vi utforsket konkurranselandskapet og analyserte gode konkurrenter og destinasjoner fra hele verden. Takk til Trine Selvikvåg for god fasilitering og resultat fra denne arbeidsøkten. Lunsjen tok vi på Essoen på Voll som mekket kvernet kvige fra nabogården, Hole gardsutsalg og ost fra Voll Ysteri. Kortreist og godt. Per Morten Haarr fra Visit Region Stavanger og Frode Hagerup Jr fra Opplev Jæren orienterte om markedssituasjonen og agroturismeprosjektet «Mydlå steingardane». Takk til Klepp kommune og Rogaland fylkeskommune som gjør dette synergiprosjektet mulig og som satser på reiseliv. Bore Surf Senter Vindskolen.no Surfd.no ... Vis merVis mindre

BOREkraftig helårsturisme var temaet på samlingen vi hadde på Boretunet i går. 

Målet vårt er å gjøre Bore til en bærekraftig helårsdestinasjon for vind- og vannsport. Bore er en uslepen diamant med enormt potensiale og vi skal skape dette gjennom samarbeid. Ved å bygge videre på viben som er på Bore vil vi tilby aktive naturopplevelser for alle nivå. 

Vi utforsket konkurranselandskapet og analyserte gode konkurrenter og destinasjoner fra hele verden. Takk til Trine Selvikvåg for god fasilitering og resultat fra denne arbeidsøkten. 

Lunsjen tok vi på Essoen på Voll som mekket kvernet kvige fra nabogården, Hole gardsutsalg og ost fra Voll Ysteri. Kortreist og godt. 

Per Morten Haarr fra Visit Region Stavanger og Frode Hagerup Jr fra Opplev Jæren orienterte om markedssituasjonen og agroturismeprosjektet «Mydlå steingardane». 

Takk til Klepp kommune og Rogaland fylkeskommune som gjør dette synergiprosjektet mulig og som satser på reiseliv. 

Bore Surf Senter Vindskolen.no Surfd.no

1 CommentKommentér på Facebook

👏🏻👏🏻👏🏻

07.03.24

I går hadde Opplev Jæren styremøte i «Led Light District» på Orre. Vi lærte hvorfor det er rosa LED som er best for tomater og fikk smake på deilig tomatsuppe på kortreiste tomater fra Wiig Gartneri

Allerede 16. mars kan du besøke gartneriet i forbindelse med Gladmat 😋 sitt lokalmatprosjekt, kortreist. Da kan du i tillegg til å kjøpe piccolotomater uten plastemballasje handle blomster, planter, interiør og hagemøbler. Hva med å besøke @dalheimgard og HOLE GARDSUTSALG på samme turen? #opplevjæren #jærsafari ... Vis merVis mindre

I går hadde Opplev Jæren styremøte i «Led Light District» på Orre. Vi lærte hvorfor det er rosa LED som er best for tomater og fikk smake på deilig tomatsuppe på kortreiste tomater fra @wiiggartneri 

Allerede 16. mars kan du besøke gartneriet i forbindelse med @gladmat sitt lokalmatprosjekt, kortreist. Da kan du i tillegg til å kjøpe piccolotomater uten plastemballasje handle blomster, planter, interiør og hagemøbler. 

Hva med å besøke @dalheimgard og @holegardsutsalg på samme turen? #opplevjæren #jærsafari
Vis flere innlegg